Állataink:
Család: cerkóffélék
Rend: főemlősök
Osztály: emlősök

Testhossz

58-75 cm

Testtömeg

7-13 kg / 4-7 kg

Táplálkozása: fűfélék, gyümölcsök, magvak, kisebb emlősök Szaporodása: 6 hónapos vemhesség után, 1 kölyök Tudtad-e?  Elterjedt tévhit, hogy a majmok kurkászása nem más, mint tetvekre és bolhákra való vadászat egymás szőrzetében. Bár közben tényleg eltávolítják a parazitákat, ez a viselkedés sokkal nagyobb szerepet játszik a majmok életében. Megfigyelték, hogy a közeli rokonok, párkapcsolatban lévők és a barátok kurkásszák egymást a legtöbbet. A cerkóffélék családjába tartozó fajoknál fontos szociális viselkedés a kurkászás. Figyeld meg!  Egész anatómiája a futáshoz idomult. Lába hosszú és izmos, ujjai viszonylag kicsik, lekerekítettek. A világ egyik leggyorsabban futó majma. Három másodperc alatt képes felgyorsulni 55 km/órás sebességre. Élőhelye: Nyugat-Afrikától Közép-Afrikáig Elterjedése: az afrikai szavannák lakója

Ismerje meg még jobban!