A győri állatkert 12 tagból álló mókusmajom csapata, talán az egyik legmozgékonyabb közösség a parkban, egész nap vidáman játszadoznak, ugrándoznak kifutójukban. Annak bizonyítéka, hogy jól érzik magukat látható a csoportban, a hónap elején két taggal bővült a csapat, június első hetében két kölyök is született.

A közönséges mókusmajom, a csuklyásmajomfélék családjába tartozó faj. Korábban magyarul halálfejes majomnak vagy halálfejes majmocskának nevezték, ami a faj német nevének fordításából származik. Dél-Amerikában él, élőhelye Kolumbiától Paraguayig terjed. Főként a sűrű erdőségeket kedveli, testalkata is ehhez idomult. Idejének nagy részét a fák ágai között tölti. Bár hosszú farka van, azt sohasem használja kapaszkodásra, inkább csak egyensúlyozik vele, illetve bizonyos testhelyzetnél támaszkodik rajta.

A közönséges mókusmajom vemhességi ideje 152-172 nap, az utódok száma általában csak egy.. Az újszülött tömege - fejlettségétől függően - 72-144 gramm. A kis mókusmajom 5-10 hónapos koráig él anyatejen eddig az anyja a hátán cipeli. és 3-5 évesen éri el az ivarérett kort. 
Az állatkertben született két apróságnak így egyelőre semmi dolga nincs, mint egész nap kapaszkodni a mama hátába. A szerencsés látogatók már megfigyelhetik őket a mókusmajmok kifutójában.

Nézze meg galériánkat is!

 


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa