Május végén tekinthették meg először a győri állatkert látogatói a park bejáratánál kialakított új kifutót. Sokan találgatták, vajon ki költözik hamarosan a tágas területre, és veszi birtokba a hatalmas medencét? Az érdeklődőknek nem kellett sokat várni, hamarosan megpillanthatták az érdekes kinézetű állatot: Árészt a sörényes hangyászt.

Ezek az állatok sok sajátosságot mutatnak a testfelépítésükben, testhosszuk 100 - 120 centiméter, farok hossza 70 - 90 centiméter, testtömegük viszont mindössze 20 - 35 kilogramm. Jellegzetes a fej alakja, speciális táplálkozási módjuk miatt (hangya- és termeszevés) erősen megnyúlt, az alsó és felső állkapocs csőszerűen összeforrt. Nyelve a 60 centiméteres hosszt is elérheti, mellyel rendkívül gyorsan kapkodja el a termeszeket, néhány perc alatt akár több százat is.

Európa állatkertjeiben jelenleg kb. 110-120 sörényes hangyász él. Szaporításukat fajmegőrzési program (EEP) segíti elő. Melyek célja a veszélyeztetett állatok állatkerti tenyésztésének koordinálása, a velük kapcsolatos természetvédelmi munka összehangolása. A győri állatkert több fajnál is részt vesz ebben a munkában, a legnagyobb sikerrel a földimalacoknál, akiknél egyedüliként Győrben volt Magyarországon először szaporulat. A program keretében a tervek szerint a közeljövőben Árész párt is kap, nemsokára egy nőstény hangyász is érkezik az állatkertbe.

A fajmegmentési program kertében további két új lakóval gazdagodott az állatkert: egy lengyelországi állatkertből két fehér nőstény oroszlán érkezett. A fehér oroszlán nem albínó és nem is külön faj, az oroszlán egyik alfajában (Panthera leo krugeri) előforduló világos színváltozat, mely színt a fehér tigrishez hasonlóan egy mutáns gén okoz. Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, s jelenleg több természetvédelmi szervezet is igyekszik növeli állományukat természetes előfordulási helyükön: a Dél-Afrikai Kruger Nemzeti Park területén, ahol a fehér homokos folyómedrek és magas füvek védelmében világos színével is életképes.

A legutóbbi felmérés szerint 2004-ben 30 szabadon élő állatot számoltak össze. A világ állatkertjeiben napjainkban kb. 500 egyed él fogságban.

Nézze meg galériánkat is!


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa