Két hatalmas és különleges madár érkezett június elején Budapestről. Egy kaffer szarvasvarjú testvérpár kapott nálunk új otthont, itt Győrben. Egy hím és egy tojó szarvasvarjú költözhetett a kifutójába. Ez az érdekes madár, Afrikában, az Egyenlítőtől délre eső szavannák, nyílt füves területek és erdők lakója. A nemeket elég nehéz megkülönböztetni, mivel külsejük általában elég egyforma, bár a kisebb termetű tojók toroklebenyét lilás foltok is tarkíthatják. Érdemes megfigyelni, hogy milyen gyönyörű és hosszú szempillái vannak, amelyek megvédik a szemét a homoktól. A szemük körül és a torokrészen a bőrük csupasz és rikító vörös, ez a toroklebeny felfújható, rezonátorként is funkcionál, illetve a hő leadását segíti. Ennek köszönhetően különleges, erős és sajátságosan morgó a hangjuk.

A szarvasvarjak rendkívül aktív madarak, folyamatosan mozgásban vannak. Nappal tevékenyek, az éjszakát a fák koronájában töltik. Társas madarak, gyakran láthatóak közösen vadászó, 2 - 12 példányt számláló csapatok. A nagyobb zsákmányt egyszerre több madár ejti el, és együtt is fogyasztják el. A csapatok akár 100 négyzetkilométert is elérő territóriumot tartanak fenn, amelyről repülve űzik el a betolakodókat. Költési időszakban különösen agresszívak, csoportokba verődve akár az oroszlánokat is elűzik a fészek környékéről.

A hím rövid udvarlása után, a tojó október és december között lerakja tojásait. A fészket a költőpár és a segítők közösen építik fel fűszálakból és falevelekből természetes mélyedésekbe, faüregekbe, sziklákra. Az egész csapat részt vesz a fióka felnevelésében, amely kikelésekor csupasz, vak és rózsaszín, csak háromnapos korára feketedik meg. A kaffer szarvasvarjú nagyon hosszú életű madár, akár 40 - 50 évig is élhet.

Szeretettel várjuk látogatóinkat a nyári melegben is!


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa