Mindennapi életünkben fontos szem előtt tartanunk, hogy az állatok tiszteletet és különleges figyelmet érdemelnek: erre hívja fel a figyelmet az Állatok Világnapja!

Ezért 2017. október 7-én 14.00 órakor a Katolikus Egyház egy ünnepélyes műsor keretében megáldja a Xantus János állatkert lakóit és a jelen lévő házi kedvenceket.

 Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata. Az október 4. pedig azért lett a kiválasztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

Ebből a jeles alkalomból, október 7-én, 13.00 órától a házi kedvencek számára is nyitva áll a győri állatkert kapuja. Látogatóink magukkal hozhatják házi állataikat, hogy ők is az áldás részesei lehessenek. Továbbá a park egy részét velük együtt tekinthetik meg.

PROGRAM:

14.00 órakor a rendezvényt megnyitja Radnóti Ákos Úr, Győr város alpolgármestere

Majd az állatkert kőszínpadán a Katolikus Egyház képviseletében, a hagyományainkhoz híven, Győri Imre plébános Úr által celebrált ünnepélyes áldáson vehetnek részt az állatkert látogatói.

Először az állatkerti állatok felvonulása és áldása következik, melynek résztvevői: A Show sztárjai, Petra a dromedár, Szabolcs a csacsi, fehér lámák, kis tevék, kígyók, teknősök, papagájok és még sokan mások.

Ezt követően a behozott házi kedvencek is áldásban részesülhetnek.

 13.00 – 17.00 – Emléklap készítés és TapiZoo /a pénztáraknál/

Tappancs lenyomatos emléklapot készíthetnek az elhozott kedvenceikkel, ebből a különleges alkalomból. A TapiZOO asztalánál pedig a teknős simogatás, csótányzizegtetés várja az érdeklődőket. Majd különböző állati dolgokat érinthetnek meg, foghatnak kézbe látogatóink (pl. kígyóbőr, emutojás, gyapjú, pávatoll, szarvasagancs).

 15.00 – Zoo Show /Zoo Arénában – csimpánz kifutó mellett/

 15.30 órától „KalandoZoo” indul a kedves érdeklődőink számára.

A jegypénztár elől induló csoportvezetés, a parkban lakó állatok életét és róluk szóló sok-sok érdekességet is tartalmaz. /A vezetés, maximum 30 fős korlátozott létszámmal indul, ezért köszönjük megértésüket./

Célunk, hogy minden állat és látogató is a szabályokat betartva az állatok világnapjának emelkedett hangulatában tölthessék el ezt a délutánt, ezért kérjük, a mellékelt szabályzatot, és az alábbi dokumentumot figyelmesen olvassák végig!

 

Az állatkert területén az ebtartásra vonatkozó közterületi szabályok irányadóak:

 GYŐR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZGYŰLÉSE 24/2007. (VII. 10.) R. AZ ÁLLATOK TARTÁSÁRÓL 4. §:

(1) Az állattartó (...) ebet csak pórázon szabad vezetni. Játszóterek területére ebet bevinni pórázon vezetve is tilos.

(2) Támadó, kiszámíthatatlan természetű ebeket (...)szájkosárral kell ellátni. Az eb által okozott sérülésekért az állattartó tartozik felelősséggel.

(3) Az állattartó köteles gondoskodni arról, hogy az eb a közterületet ne szennyezze. Az eb által okozott szennyeződés azonnali eltávolításáról az    állattartó köteles gondoskodni.

- Minden egyéb háziállatot (pl. macska, hüllők, madarak, rágcsálók) zárt szállítóeszközben lehet behozni.
- Az állatkert elzárásra megjelölt területeire kutyát bevinni szigorúan tilos!

 

 

TISZTELT LÁTOGATÓINK!

 

AZ ÖNÖK HÁZI KEDVENCEINEK ÉS AZ ÁLLATKERT LAKÓINAK NYUGALMA ÉS BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN KÉRJÜK, FIGYELMESEN OLVASSÁK EL ÉS TARTSÁK BE AZ ALÁBBI SZABÁLYOKAT!

 

 

 

 • Háziállatot 13 óra és 17:00 között lehet behozni az állatkert területére.
 • Kutyát – annak méretétől függetlenül – csak pórázon és indokolt esetben szájkosárral vagy szállítóbokszban, illetve egyéb zárt szállítóeszközben lehet behozni.
 • Minden egyéb háziállatot (pl. macska, vadászgörény, hüllők, madarak, rágcsálók) zárt szállítóeszközben lehet behozni.
 • Az állatkert egyes területei az ott élő állatok nyugalma érdekében lezárásra kerültek. Kérjük, hogy ezekre a területekre a házi kedvencük nélkül menjenek be.
 • A zárt épületekbe (tapírház, majomház, terráriumház, zsiráfház) kutyával tilos bemenni.
 • A bejárható kifutókba (gyűrűsfarkú maki, tapír, íbisz, kenguru, dám) kutyával tilos bemenni.
 • Játszóterek területére ebet bevinni pórázon vezetve is tilos.
 • Kérjük a kutyával érkezőket, hogy állatuk után minden esetben szedjék fel az ürüléket. Ehhez nejlonzacskót biztosítunk, amelyet a megjelölt szemetes edényeknél találhatnak.
 • Kérjük, amennyiben úgy látja, hogy háziállata zavarja a kifutók lakóit, kérjük, minden esetben álljon távolabb a kerítéstől.
 • A kutyákat az állatkert állatai vagy más háziállatok ellen uszítani, hergelni szigorúan tilos! Aki ezt a szabályt megszegi, azt haladéktalanul távozásra szólítjuk fel.
 • Kérjük, amennyiben bármilyen baleset, sérülés, kár keletkezik, haladéktalanul értesítse bármelyik állatkerti dolgozót.
 • A fent leírtakon kívül a „Látogatói rend” általános szabályai is érvényesek a háziállattal érkezőkre.

 

 

Látogasson el hozzánk, és hozza magával Ön is kedvencét!

A rendezvény az állatkert érvényes jegyáraival látogatható.

Programunkat, időjárástól függően tudjuk megtartani, a műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!