„Nagymacskák, ragadozók veszélyben”

Az ENSZ Közgyűlés 2013-as döntése alapján március 3.-a világszerte a Vadvilág Világnapja.

Ez alkalomhoz fűződő rendezvényeken a vadon élő állat- és növényvilág sokszínűségét ünnepeljük, valamint e napon reflektorfénybe kerül a fajok védelmének fontossága is, kiemelten a veszélyeztetett státuszban lévőké. A 2018-as év a világ egyik legcsodáltabb és legnépszerűbb ragadozóira, a nagymacskákra összpontosít, mottójául a „Nagymacskák: ragadozók veszélyben” szlogent választotta.

Erő, gyorsaság, szépség, titokzatosság, veszély… ezek a fogalmak lengik körbe a nagymacskák lényét, akiket az emberiség az ókor óta rettegéssel csodál. Babonák, legendák, mítoszok zengenek lenyűgöző képességeikről és fenevad mivoltukról, felruházva őket különleges és természetfeletti tulajdonságokkal. A maja mitológia szerint a jaguárok közvetítették az élők és a halottak közötti kommunikációt, a szellemvilágban pedig társuknak tekintették, az aztékok elit harcos osztályát pedig jaguárharcosoknak hívták.

Sajnos az ember nem elégszik meg a látvány és a hitvilág varázsával, mindenben a maga hasznát keresi. Bizonyos testrészeiknek tévesen tulajdonított gyógyító erő megszerzése érdekében orvvadászok áldozatává váltak ezek a szépséges élőlények, vagy éppen a tőlük való félelemből lett gyilkosává az ember. A klímaváltozás következtében is fokozatosan csökken életterük, ezzel vadászlehetőségeik is, így az éhínség is pusztító tényezővé vált.

Napjaink állatkertjeinek legfontosabb feladata a fajok bemutatása mellett a veszélyeztetett vagy kihalástól fenyegetett állatfajok védelme, fennmaradásának segítése és szaporítása. A győri Xantus János Állatkert három nagymacskafajt őriz: a jaguárt (Panthera onca), az oroszlánt (Panthera leo) és a fehér bengáli tigrist (Panthera tigris).

A jaguár,  Közép-és Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi területein él, a tigris és az oroszlán után a harmadik legnagyobb macskaféle. A Természetvédelmi Szövetség mérsékelten fenyegetett fajként tartja számon; számukra a legnagyobb veszélyt az élőhelyek megszűnése és egymástól való elszigetelődése jelenti.

Az oroszlán, Közép-és Dél-Afrika szavannáinak csúcsragadozója; az egyetlen társas magatartást mutató nagymacskaféle, akire a trófeavadászat, a zsákmányállatok populációinak csökkenése, valamint a lakosokkal történő konfliktusok jelentik a legnagyobb veszélyt. A Természetvédelmi Szövetség a fenyegetett kategória sebezhető részére sorolta őket. A győri állatkert fehér oroszlánpárral büszkélkedhet, a színért recesszív gén felel. Kihalóban lévő színváltozatról van szó, szabadon mindössze kétszáz, míg az állatkertekben 500-ra tehető a képviselő egyedeinek száma.

A tigris, korábban Ázsia jelentős részén előfordult, mára azonban szabadon csak bizonyos országokban lelhetők fel. 9 leírt alfajából 3 sajnos már kihalt, természetvédelmi státusza a veszélyeztetett kategóriába sorolja őket.  A legnagyobb méretű nagymacska, akit az orvvadászat különösen veszélyeztet, ugyanis a keleti gyógyászat – tévesen – bizonyos apró testrészeinek varázs-és gyógyerőt tulajdonít. A fehér szín kizárólag bengáli tigrisekre jellemző és a győri állatkertben megcsodálható, mely szintén egy ritka genetikai módosulás eredménye.

A 2018-as Vadvilág Világnapja kampány rávilágít a nagymacskák helyzetére, veszélyeztetettségére, valamint kiemeli a megmentésük és védelmük érdekében tett intézkedések fontosságát.

Most már valóban létfontosságú, hogy a fiatal generációkhoz is eljusson az üzenet, ezáltal szívügyüknek tekinthessék e lenyűgöző élőlények fennmaradását, tudatosítva bennük, hogy a környezetvédelemmel, a környezeti szennyezés elkerülésével ők is sokat tehetnek a nagymacskák élőhelyéért.

További, részletes információkat az alábbi honlapon találhatóak: www.wildlifeday.org

Hidd el, mindenki számít! Látogass el a honlapra és légy a védelmezőjük te is!