Állataink:
Család: gólyafélék
Rend: gólyaalakúak
Osztály: madarak

Testhossz

75-150 cm

Testtömeg

0,9-7,4 kg

Táplálkozása: dögevő, emellett élő halakkal és hüllőkkel táplálkozik Szaporodása: rendszerint 1-4 krétafehér tojás, kotlási idő: 29-38 nap Tudtad-e?  Nevét az afrikai muszlim szentek arab nevéből kapta. Elsősorban dögevők, gyakran marakodnak össze a keselyűekkel a zsákmányért. Bár nehézkesen, lassú szárnycsapásokkal repülnek, hatalmas szárnyaikkal kihasználva a felszálló légáramlatokat nagy magasságokba is felemelkedhetnek. Figyeld meg!  Feje és nyaka kopasz, erős, ék alakú csőre és jellegzetes begyzacskója van. A begyzacskó vagy toroklebeny a nyaktól kiinduló, nagy kiterjedésű képződmény. Az orrlyukakkal összekötött légzsákoknak köszönhetően felfújható. Élőhelye: Afrikában a Szaharától délre él,egészen Dél-Afrikáig előfordul Elterjedése: szavannák és mocsarak lakói

Ismerje meg még jobban!