Állataink:
Család: repülőkutyafélék
Rend: denevérek
Osztály: emlősök

Testhossz

12-17 cm

Testtömeg

165-170g

Táplálkozása: Étlapján szinte kizárólag különféle gyümölcsök szerepelnek, méghozzá leginkább az édes gyümölcsöket kedveli. Szüksége is van e nagy energiatartalmú táplálékra, hiszen az aktív repülés rendkívül energiaigényes. Szaporodása: A nílusi repülőkutya vemhességi ideje mintegy 4 hónap. Egyszerre általában csak egyetlen utód születik, de ha mégis két utód születne, az egyik szinte biztosan gyorsan elpusztul. Elléskor az anya testének hátsó feléből, s az ahhoz kapcsolódó bőrlebernyegből egyfajta bölcsőt formál, de kevéssel születése után az apróságnak már saját erőből kell anyján megkapaszkodnia. Tudtad-e?  Olykor hatalmas kolóniákban él, megfigyeltek már 9000 egyedet is egy helyen. Köztudott, hogy a denevérek ultrahang-radarral tájékozódnak. A tudomány echolokációnak nevezi az effajta tájékozódást, amely azon alapszik, hogy az állat saját kiáltásainak visszhangja alapján méri fel környezetét. Ez a repülőkutyafélék közül az egyetlen faj, amelyik előfordul Európában. Figyeld meg!  A denevérek röptükben szétterpesztik lábukat, hogy kifeszítsék vitorlájukat. Életmódja: A nagy denevérek alrendbe tartozó fajok többsége nappal aktív, de a Rosettus-fajok éjjel járnak táplálék után. A nílusi repülőkutya hatalmas lélekszámú kolóniákat alkot, egy-egy ilyen kolóniába akár 9000 egyed is tartozhat. A kolónia tagjai a nappali órákat egy-egy nagyobb barlangba, sziklahasadékba, vagy egyéb búvóhelyre visszahúzódva töltik, éjszaka azonban sűrű rajokban lepik el a környék gyümölcstermő növényeit. Élőhelye: : A nappali órákat egy-egy nagyobb sziklahasadékba, barlangba tölti. Éjszaka azonban sűrű rajokban lepik el a környék gyümölcstermő növényeit. Elterjedése: Afrika, Közel-Kelet

Ismerje meg még jobban!