Állataink:
Család: Tülkösszarvúak
Rend: Párosujjú patások
Osztály: emlősök

Testhossz

100 - 150 cm

Testtömeg

25 - 45 kg

Táplálkozása: Fűfélék, levelek, lágyszárú növények, hüvelyesek, gyümölcsök és virágok adják főleg az étrendjét. Szaporodása: A vemhesség 5-6 hónapig tart, ennek végén egy gida jön a világra. Tudtad-e?  Társas szerveződésű, csordáik 5–50 egyedből állhatnak. Kecsesen ugráló helyváltoztató mozgása mellett területjelző viselkedése is megfigyelhető: bokrok ágaira dörzsöli szem előtti és ujjak közötti mirigyei váladékát. A hindu mitológia szerint Chandrama holdisten indiai antilop hátán közlekedik, és szerencsét hoz oda, ahol él. Figyeld meg!  Egyike azon kevés antilopfajnak, melynél jól elkülöníthető küllemben a két nem: a nőstények és a fiatal állatok sárgásbarna színűek, a baknak a háta sötét színűre változik három éves kora körül. Az antilopformák közül az indiai antilop hímjei viselik a legszebb, akár 60 cm-es, csavarodott fejdíszt. Nagy szeme és füle van, így kiváló látása, hallása és szaglása révén hamar észleli a veszélyt. Élőhelye: Nyílt, füves területek, tüskebozótosok lakója. Elterjedése: Az indiai szubkontinensen terjedt el (India, Nepál, Pakisztán)

Ismerje meg még jobban!