Állataink:
Család: szarvasfélék
Rend: párosujjú patások
Osztály: emlősök

Testhossz

140-150 cm

Testtömeg

75-100 kg

Táplálkozása: Táplálékai a füvek és lágy szárú növények, termések. Szaporodása: A vemhesség időtartama 7 - 7,5 hónap, évente néha kétszer is ellenek. Általában egy borjú jön a világra. Tudtad-e?  A pettyes szarvasokat szépségük miatt már az ókortól kezdve exportálták az élőhelyéről. Szépsége miatt betelepítették Ausztráliába, Új-Zélandra, Floridába, Brazíliába, Argentínába, Hawaiira és Európába is. Az európai betelepítés azonban nem volt olyan sikeres, mint a dámszarvasnál, és az állomány mára már csak Anglia és Németország nagyobb vadasparkjaira korlátozódik. Figyeld meg!  Ha a színezetét is számításba vesszük, az egyik legszebb faj a szarvasok között. Törzse karcsú, rövid lábakon álló és ezért zömöknek látszik, nyaka aránylag vastag, a feje rövid és szabályos. A vörösesbarnától a sárgásbarnáig terjedő alapszínben gyöngysorszerűen fehér pettyek helyezkednek el. Feltűnőek a nagy, sötét szemek és a hosszú felső szempillák. A szép, lant-alakú agancsa a tövétől kezdve hátrafelé, kifelé és fölfelé hajlik. Élőhelye: A sík és a dombos vidéken is otthonos, megtaláljuk a Himalája előhegyei közt, a szálas erdőben, valamint a dzsungelben, általában a vízhez közel. Elterjedése: Trópusi-szubtrópusi területeken Indiában, Nepálban, Sri Lankán őshonosak.

Ismerje meg még jobban!