Állataink:
Család: egérfélék
Rend: rágcsálók
Osztály: emlősök

Testhossz

9,4-12,8 cm

Testtömeg

40-85 g

Táplálkozása: Mindent eszik, főként leveleket, magokat és terméseket, de nem veti meg a gerincteleneket sem. Az egerek megeszik a gyümölcsöt, de a magokat kiköpik, így terjesztik ezt a növényt. Szaporodása: A fiatal állatok körülbelül 3 hónapos korukra válnak ivaréretté. A vemhesség 38-39 napig tart, egy alkalommal 3-4 kölyök születik, melyek sokkal fejlettebbek, mint más egérfélék utódai. Tudtad-e?  Az esti szürkületben és éjszaka a tüskésegerek elképesztő gyorsasággal mozognak. Napközben sziklarepedésekben és üregekben húzzák meg magukat, így a nagy hőség óráit elkerülik. Vackukat természetes sziklarepedésekben vagy földi lyukakban építik.  Társasan élnek, a szabadban valószínűleg nagycsaládokban. Több nagyon hasonló fajuk és alfajuk ismert, ezeket csak az örökítő anyag alapos vizsgálata után lehet elkülöníteni. Szerencsére azonban földrajzilag eltérő területeken élnek, így az előfordulási hely ismerete alapján már nagy biztonsággal következtethetünk az állat fajára is. Figyeld meg!  Jellemző a hátán levő tüskeszerű, felmereszthető sörte, amelyről nevét is kapta. Bundája világos homokszínű vagy barnás. Élőhelye: Megtalálható Afrikában, Ázsiában és Európa egyes szigetein. Elterjedése: sziklarepedésekben és üregekben

Ismerje meg még jobban!