Állataink: Árész
Család: hangyászfélék
Rend: szőrös vendégízületesek
Osztály: emlősök

Testhossz

100-120 cm

Testtömeg

20-35 kg

Táplálkozása: hangyák, termeszek Szaporodása: A nőstények 2-3 éves korban válnak ivaréretté. A párzási időszak március és május között van. A vemhesség 190 napig tart, ennek végén rendszerint egy utód jön a világra. A kis hangyász több mint féléves koráig cipelteti magát anyjával. Kétéves koráig együtt maradnak. Fogságban 26 évig is élhet. Tudtad-e?  Dél-Amerikában fejlődtek ki legalább 60-65 millió éve, fejlettebb versenytársak hiányában nagy változatosságot elérve. A "vendégízületes" kifejezés az utolsó hátcsigolyán és az ágyékcsigolyákon elhelyezkedő járulékos nyúlványt jelenti. Vadászterületén belül rendszeresen látogatja a bolyokat, de mindegyikből csak rövid ideig táplálkozik, így kerülve el a boly pusztulását. Figyeld meg!  Speciális táplálkozási módjuk miatt(hangya- és termeszevés) erősen megnyúlt, az alsó és felső állkapocs csőszerűen összefort. Nyelve a 60 centiméteres hosszt is elérheti, mellyel rendkívül gyorsan kapkodja el a termeszeket, néhány perc alatt akár több százat is. Mellső lábain 3 karom különösen nagy. Ezekkel képes megbontani a kemény termeszvárakat, vagy lefejteni a fakérgeket. Időnként, ha szükséges, veszélyes fegyverként is használja őket. Durva és hosszú szőrzettel rendelkezik, amire a lassú anyagcseréjéből fakadó alacsony testhőmérséklete miatt van szüksége, hogy közben testhőmérséklete ne csökkenjen a farkát takaróként használja. Nevét a nyakán és hátán végighúzódó sörényéről kapta, melyet izgalmi állapotban felborzol. Élőhelye: Kizárólag Közép - és Dél - Amerikában honos. Elterjedési területe Belizétől és Guatemalától egészen Argentína északi részéig tart. Elterjedése: Magányos állat, pampákon füves pusztákon él.

Ismerje meg még jobban!