Állataink:
Család: szarvascsőrűmadár-félék
Rend: szalakótaalakúak
Osztály: madarak

Testhossz

30-160 cm

Testtömeg

85-4600 g

Táplálkozása: rovarok, gyümölcsök Szaporodása: 1-2 tojás, kotlási idő: 25-40 nap Tudtad-e?  Fában, sziklában vagy partfalban lévő természetes üregekben fészkel. Legtöbb fajnál a költés ideje alatt a tojó befalazza magát, keskeny, függőleges rést hagyva a bejáraton. Így védi meg fészkét a ragadozók ellen. Ezeknek a madaraknak jelentős szerepe van egyes fafajok magjainak terjesztésében. Hosszú csőrük és nyakuk segítségével érik el a kívánt gyümölcsöt, s letépeve azt, a torkukba irányítják, majd lenyelik. Az emészthetetlen részeket köpet formájában visszaöklendezik, gyakran az elfogyasztás helyétől nagyobb távolságra. Figyeld meg!  Hatalmas csőrükről, hangos kiáltásaikról, mélyen suhogó szárnycsapásaikról ezek a madarak könnyen felismerhetők. Hangjára korrogások, huhogások, füttyök, búgások, érdes károgások jellemzők. Élőhelye: Afrika, a Szaharától délre Elterjedése: az erdőket részesítik előnyben

Ismerje meg még jobban!