Állataink:
Család: szarvasfélék
Rend: párosujjú patások
Osztály: emlősök

Testhossz

95-140 cm

Testtömeg

15-35 kg

Táplálkozása: tápláló növények hajtások Szaporodása: a kisgidák többnyire kedvező tavaszi időben születnek Tudtad-e?  Az őz hímje a bak, nősténye a suta és a fiatal egyedeinek neve a gida. A sutának a bakkal ellentétben nincs agancsa. Ahol előfordul, a hiúz és a farkas a legveszedelmesebb ragadozói. Gidakorban jelentős veszteségeket okozhatnak a rókák, és ahol előfordul, a vadmacska Figyeld meg!  Igen kecses termetű állat; feje rövid, szemei nagyok; nyaka hosszú; tőrzse aránylag zömök; lábai magasak, vékonyak; patái kicsinyek, hegyesek. Az állat rövid farkát a tükör szőrzete szinte teljesen eltakarja. A gidák szőrzete fehér és fekete foltokkal mintázott, bundájuk később világos vörös és barnás színűre változik. Élőhelye: Európa és Kelet-Ázsia legkülönbözőbb tájain előfordul Elterjedése: lombos erdők szegélyei

Ismerje meg még jobban!