Az idei év az emberszabásúak éve lesz az európai állatkertekben! Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) ugyanis ebben a szezonban az emberszabású majmok, vagyis a csimpánzok, gorillák, orangutánok és gibbonok védelme érdekében hirdetett kampányt. A kampány az emberszabásúakat veszélyeztető tényezőkre, és a sürgős tennivalókra hívja fel a figyelmet.

Melyek ezek a tényezők?

1. Vadászat és kereskedelem
2. Élőhelyek elvesztése
3. Betegségek

Ezeknek a veszélyeztető tényezőknek – melyekért leginkább az ember a felelős – hatására a legtöbb emberszabású veszélyeztetett vagy kritikusan veszélyeztetett státuszú az IUCN Vörös Listáján.

Pola, az állatkert csimpánza

Az emberszabásúak sorsát veszélyeztető tényezők:

1.Vadászat és kereskedelem:

A vadászat Afrikában és Délkelet-Ázsiában egyaránt az egyik legfőbb oka az emberszabásúak állományainak csökkenésének. Ezeket a csodálatos élőlényeket többnyire a húsukért vadásszák. A tévhit szerint az emberszabású majmok húsa erőt ad annak, aki megeszi. Szomorú tény, hogy nemcsak húskereskedelem (bozóthús) a probléma. A testrészekkel való kereskedelem valamint az utódokkal való kereskedelem szintén nagyon szomorú tény. A felnőtt állatokat húsukért megölik, az életben maradó fiatalokat pedig élve próbálják értékesíteni. A CITES szabályozása ellenére (mely vadon élő állatok kereskedelmét szabályozza) az illegális kereskedelem továbbra is folyik, beleértve a húsok Európába, valamint az élő állatok Közel- és Távol-Keletre való importját.

2. Élőhelyek elvesztése:

Az emberszabásúak élettere egyre kisebb. Ahogy az erdők tűnnek el a Föld felszínéről, úgy csökken napról napra az esélyük az életben maradásra. A mezőgazdasági területek térnyerésével, a városiasodott területek fejlődésével és a fakitermeléssel a trópusi esőerdők kiterjedése folyamatosan csökken. Az erdőirtások, olyan fák és növények pusztítását eredményezik, melyek táplálékot és búvóhelyet is jelentenek az emberszabásúak számára. Az élőhelyek elvesztése az egyik legfőbb veszélyforrása az emberszabásúak fennmaradásának.

3. Betegségek:

Az emberszabásúak fennmaradását komolyan veszélyeztetik a betegségek is. Habár az tény, hogy néha mindenki (mi is, és legközelebbi rokonaink is) időnként megbetegszik, természetesnek mondható, ám az emberszabásúakat az emberi tevékenységek hatására egyre gyakrabban és súlyosabban támadják meg a betegségek. Az élőhelyek elvesztése és a vadászat ugyanis erős stressz hatást jelent az emberszabásúakra, amelynek következtében sebezhetőbbekké válnak a betegségekkel és fertőzésekkel szemben.

Gyurci, a bóbitás gibbon

Összegzés:

Minden emberszabású túléléséhez fontos az élőhelyük védelme. A hatékony élőhely védelem
csak egyesített tevékenysége révén valósulhat meg. Természetesen nagyon fontos és meghatározó a pénzügyi támogatás, hisz a konkrét lépéseket csak a megfelelő anyagi forrásokból lehet megtenni, de mit tehetünk mi? Nagyon sok múlik az emberek hozzáállásán. Próbáljuk megérteni, hogy miért szükséges az élőhelyek megóvása? Ismerjük meg ezeket a csodálatos élőlényeket, hívjuk fel a figyelmet a rájuk leselkedő veszélyekre és máris tettünk valamit, hogy egy faj fennmaradhasson. Apró lépésekkel, mi is segíthetünk, és értékes részesei lehetünk a természetvédelemnek.

 

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa