Februártól két különleges sárga óriással találkozhat minden kedves látogatónk, aki felkeresi a hüllőházunkat. A két albínó tigrispiton a Füles Bástyából költözött át hozzánk, hogy nagyobb terráriumban, kényelmesen tölthessék napjaikat. A két piton azonnal birtokába vette új lakhelyét. Kíváncsian siklották körbe az egész terráriumot, felderítették a sziklaborítást majd fürödtek is a nekik készült tóban.

A nálunk látható burmai, a tigrispitonok egyik alfaja, amelyek Földünk legnagyobb óriáskígyói közé tartoznak, méretük átlagosan 5-7 méter, de elérheti a 10 métert is. A tigrispitonok élőhelye, egész Dél-Ázsia területe, többek között Kína déli részén, illetve Thaiföld, Kambodzsa, Malajzia területein is őshonosak. Színük krémfehér, barna mintázattal, de előfordulnak albínó egyedek is. Az albínó példányok mintája megegyezik a fajtársaiéval, de hiányzik belőle a barna és a fekete szín, a szemük pedig piros. Lopakodó vadász lévén, az albínó kígyó helyzete nagyon hátrányos természetes élőhelyén, kiskorukban álcázás nélkül sokkal szembetűnőbbek a ragadozók számára, és könnyen prédául eshetnek, ezért e példányok ritkán hosszú életűek.

Napjai nagy részét fákon tölti, innen is vadászik, elsősorban kisebb emlősökre. A nagyobb példányok elejtik a szarvasokat, sőt a majmokat is. Nagy tömegű, ennek ellenére nem lomha állatok, melyek iszonyú erővel rendelkeznek! Az óriáskígyókra jellemző módon nem méreggel, hanem szorítással öli meg áldozatát. Érdekesség még, hogy az anyák a tojások köré tekerednek, és szükség esetén izommunkájukkal melegen tartják őket, amíg a kis pitonok 60-80 nap múlva ki nem kelnek.

 

A szerencsés látogatóinknak, abban az élményben is részük lehet, ahogy nagy pikkelyes fejüket magasra emelve kíváncsian szembe néznek velük.


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa