Állatkertünk két nagyszerű hölggyel gyarapodott. A kihalás szélére sodródott keskenyszájú orrszarvú, így dupla létszámmal is képviselteti magát, a most átadott modern orrszarvúházunkban. A két nőstényt májusban egy bika érkezése követi majd.

A Magyarországon először, a győri állatkertben látható keskenyszájú orrszarvúból, ma már csak ötezer példány él szabadon, ezért a védett, súlyosan veszélyeztetett természetvédelmi kategóriába tartozik. Fogságban élő európai állományának tenyésztését az EEP (Európai Veszélyeztetett Fajok Programja) koordinálja, amelynek legújabb és legmodernebb tenyészközpontja lett Győr. A kifutó rendszer két bika és három nőstény tartására alkalmas, ezek elkülönülnek egymástól, mivel erre a fajra jellemzően, nem igazán szeretik egymás társaságát.

"Mana" az elsőnek érkezett rinocérosz,

faját meghazudtolóan kedves természet. „Egy angyal”, mondják gondozói. Könnyen kezelhető, kényelmes dáma, bár igazi orrszarvú természetét is egyre gyakrabban mutatja. 1981. őszén született, ezért ő már idősnek mondható. Nyugodt, békés életét eddig Magdeburgban élte, ahol négy borja is született. Az alma lett a kedvence, de a speciális /E-vitaminnal és szelénnel dúsított/, kekszért is nagyon odavan. Ezt azért kapják, mivel a természetben főleg, friss, zöld lombot fogyasztanak, és az állatkerti száraz takarmánynak, már nem elég a vitamintartalma. Mint minden orrszarvú, ő is nagy élvezettel fürdik és dagonyázik.

Legújabb lakónk, az április elején érkezett "Wanda",

1996. nyarán született Zürichben, majd 12-éves korában Rotterdamba költözött. Innen érkezett hozzánk. Eddig még nem volt borja, reméljük, nálunk születik majd az első. Ő, aztán igazi keskenyszájú orrszarvú, kapkodós, nyugtalan természet, de egy kis kenyérrel bármire rá lehet venni, mivel rajong a pékáruért.

Az orrszarvúak, egyelőre még szokják a győri környezetet, ezért állandóan nem láthatóak. Mivel minden állat egyedi természet, rájuk van bízva, hogy hol érzik magukat biztonságban. Ezt a folyamatot az állatkertünk nem szeretné siettetni. Ezért kérjük, az állatok nyugalma érdekében, kopogtatással zajongással ne próbálják előcsalogatni őket. Köszönjük látogatóink türelmét, és megértését!


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa