Vigyázzunk az újszülött állatokra!

Ezekben a hetekben születnek a szarvasfélék kicsinyei, akár lakott terület mellett is találhatunk a fűben meglapuló, az ember elől nem menekülő gidákat, borjakat, nyuszikat. Ezek nem betegek vagy sérültek. Ne közelítsük, ne érintsük meg őket, mert ezzel a legjobb szándéktól vezérelve is megpecsételjük a sorsukat!

Nagyon fontos tudni: attól, hogy az őzgida egyedül van, egyáltalán nincs szó elárvult kicsinyekről!

Ha gidát találunk, semmiképp se érjünk hozzá, sőt lehetőleg ne is közelítsük meg, mert ezzel lassú éhhalálra ítéljük!

Az első hetekben nem tudják követni anyjukat, így az elfekteti őket, amíg táplálkozik, vagy ha veszélyt érez. Megpróbálnak a környezetükbe olvadni, mozdulatlanok akkor is, ha közel megyünk. Ha hozzájuk érünk, az emberszag rajtuk és környezetükön marad, és anyjuk nem gondozza őket tovább. Így vagy éhen halnak, vagy ragadozók – róka, aranysakál, kóbor kutya – prédájául esnek.

Ha a gida, borjú egyértelműen sérült, vagy veszélyben van, az az adott területen vadgazdálkodásra jogosult szervezetet – vadásztársaságot, állami erdőgazdaságot vagy vállalkozást – kell értesíteni elérhetőségeit a legegyszerűbben a rendőrségtől vagy a települések önkormányzatától lehet megtudni.

A természetes környezetből felelőtlenül elhozott kicsinyek, amelyek mentőhelyekre vagy a vadgazdálkodóhoz kerülnek, nehezen tarthatók életben, így semmiképp se cselekedjünk anélkül, hogy hozzáértőkkel beszélnénk! Emellett az élő vad az állam tulajdona, így aki elviszi, a Btk. értelmében lopást követ el.

Fontos, hogy a kutyatartók ilyenkor a szokásosnál is jobban ügyeljenek kedvenceikre, hiszen ha az eb megkerget egy vemhes sutát vagy tehenet, az vetéléshez, sőt pusztulásához vezethet, emellett a kutyák a szaporulatban is kárt tehetnek.

Fontosnak tartjuk ismét kiemelni: az ebek póráz nélküli sétáltatása természeti, védett természeti és vadászterületen szabálysértésnek minősül a szabálysértési törvény értelmében (193. § (1) b)). A szigor nem véletlen, és a tavaszi, nyár eleji időszakban különösen indokolt.

 

A felelős viselkedés és állattartás része ez is, vigyázzunk az újszülött vadállatokra!

 


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa