A Magyarországon először, a győri állatkertben látható keskenyszájú orrszarvúból, ma már csak ötezer példány él szabadon, ezért a védett, súlyosan veszélyeztetett természetvédelmi kategóriába tartozik. Fogságban élő európai állományának tenyésztését az EEP (Európai Veszélyeztetett Fajok Programja) koordinálja, amelynek legújabb és legmodernebb tenyészközpontja lett Győr.

Állatkertünk tavasszal két nagyszerű hölggyel Manával és Wandával gyarapodott. A kihalás szélére sodródott keskenyszájú orrszarvú, így dupla létszámmal is képviselteti magát, a most átadott modern orrszarvúházunkban. A két nőstény beköltözését, májusban Dayo a bika érkezése tette teljessé.

Szülinaposunk Mana az elsőnek érkezett rinocérosz, faját meghazudtolóan kedves természet. 1981. szeptember 15-én született, ezért ő már idős hölgynek mondható. Nyugodt, békés életét eddig Magdeburgban élte, ahol négy borja is született. „Egy angyal”, mondják gondozói. Könnyen kezelhető, kényelmes dáma, bár igazi orrszarvú természetét is egyre gyakrabban mutatja nekünk. Az alma lett a kedvence, de a speciális /E-vitaminnal és szelénnel dúsított/, kekszért is nagyon odavan. Ezt azért adjuk, mivel a természetben főleg, friss, zöld lombot fogyasztanak, és az állatkerti száraz takarmánynak, már nem elég a vitamintartalma. Mint minden orrszarvú, ő is nagy élvezettel fürdik és dagonyázik a jó időben.

Napirendjük szigorú része egy rövid tréning, ami bizalmat is épít, és később megkönnyíti az állatorvosi vizsgálatot. Ezt a gondozók és az állatorvos végzi közösen. Így egy rutin vérvétel sem okoz majd nehézséget az orvosnak és felesleges stresszt az állatnak.

Ha vasárnap eljönnek hozzánk, személyesen is köszönthetik a szülinapos hölgyet:

Jó idő esetén reggel 10.30 órakor a kifutóban és 16.00 órakor az orrszarvúházban várja Manát

az ünnepi finomság.

Rossz idő esetén, 10.30 órakor az orrszarvúházban látható a szülinapi reggeli.

 

Ünnepeljünk együtt, az őszi melegben is minden lakójával vár az állatkert!

 


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa