Állataink:
Család: pitonfélék
Rend: pikkelyes hüllők
Osztály: hüllők

Testhossz

90-150 cm

Testtömeg

2-5 kg

Táplálkozása: szinte kizárólag rágcsálókat fogyaszt Szaporodása: 4-10 tojást rak le a nőstény, amelyeket azután 2-3 hónapig költ Tudtad-e?  Kisméretű óriáskígyó. Az afrikai pitonok között ez a faj a legkisebb. A száraz évszakban nappal emlősök ásta földalatti üregekben rejtőzik, míg éjszaka vadászik kisebb gerincesekre, elsősorban rágcsálókra. Látása gyenge, elsősorban a száján lévő hőérzékelő szervre hagyatkozik. Jellegzetes védekezési módszere, hogy labdává gömbölyödik, ilyenkor fejét és nyakát szorosan a gyűrűk közé dugja. Ekkor akár görgetni és tologatni is lehet őket, ezért kapta angol nevét (ball python = labda piton). Békés, visszahúzódó természetű állat, melyet jellegzetes viselkedési megnyilvánulása is bizonyít. Figyeld meg!  Mintája jellegzetes: barna alapszínen sárga, ovális foltok díszelegnek. A pitonok e kistestű képviselőjének zömök testalkata, erőteljesebb izomzata, keményebb pikkelyes bőre van, mint a család többi tagjának. Élőhelye: Nyugat-és Közép Afrika Elterjedése: szavannák vidéke

Ismerje meg még jobban!