Állataink: Barol és Jenny
Család: macskafélék
Rend: ragadozók
Osztály: emlősök

Testhossz

1,7-2,5 m

Testtömeg

150-240 kg

Táplálkozása: gnú, zebra, antilopok, zsiráf, bivaly, madarak, rágcsálók, kétéltűek és hüllők Szaporodása: 3,5 hónapig tartó vemhesség után 2-5 kölyök Tudtad-e?  Az oroszlán indiai alfaja kivételével már csak Afrikában él szabadon. Ez előbbi alfajból máig él még egy kisebb populáció vadon Indiában. Az üvöltés az oroszlánok kommunikációjának a része. Fontos, hogy mindig tudják, hol vannak a barátok és hol az ellenségek. A fehér oroszlán nem albínó és nem is külön faj, az oroszlán egyik alfajában (Panthera leo krugeri) előforduló világos színváltozat, mely színt a fehér tigrishez hasonlóan egy mutáns gén okoz. Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, s jelenleg több természetvédelmi szervezet is igyekszik növeli állományukat természetes előfordulási helyükön: a Dél-Afrikai Kruger Nemzeti Park területén, ahol a fehér homokos folyómedrek és magas füvek védelmében világos színével is életképes. A legutóbbi felmérés szerint 2004-ben 30 szabadon élő állatot számoltak össze. A világ állatkertjeiben napjainkban kb. 500 egyed él fogságban. Figyeld meg!  A hímek arcát sörény keretezi, melynek színezete változatos lehet: az egészen világos sárgásbarnától a csaknem feketéig változhat; a sörény színe egyébként a kor előrehaladtával is sötétedhet. Az egyetlen társas hajlamú macskaféle! Falkákban él. Élőhelye: Dél-Szaharától, Dél Afrikáig Elterjedése: változatos. Ligetes szavannák, homoksivatagok

Ismerje meg még jobban!