Az idei nyár eddig különösen szeszélyesre sikerült, a hőmérő higanyszála gyakran tartózkodik 30 °C felett, majd utána egy hatalmas eső hűti le a levegőt, hogy szinte őszinek érezzük a hőmérsékletet, majd orkán erejű szél tépázza a kertet. Ez az ingadozás, minket, embereket is megvisel, és ilyenkor sokan aggódva gondolnak az állatkert lakóira. De, aggodalomra semmi okunk.

Legtöbb állatunk fogságban született, más európai állatkertekben, így a hideg telekhez hasonlóan a meleg nyarakhoz is kiválóan alkalmazkodtak. Az egypúpú tevéket egyáltalán nem kell félteni a melegtől, hiszen egész szervezetük a sivatagi melegben való túléléshez alkalmazkodott. A terrárium ház lakóit, a halakat, hüllőket sem tölti el aggodalommal az épületen kívül hőmérséklet.

A győri Állatkert számos eszközzel segítünk állataink számára kellemessé tenni az időjárást. Nagy előny, hogy az állatkertünkben, a legtöbb helyen a fák és bokrok árnyékot nyújtanak mind az állatok, mind a látogatók számára. A legtöbb kifutónál a belső férőhelyek nyitva állnak az állatok számára, így, ha kedvük tartja, a belsőben hűsölhetnek. A pampanyulak a földalatti kiásott üregeikben találhatnak maguknak hidegebb helyet. Egyes állatfajok természetüknél fakadóan egész nap ki sem mozdulnak a vízből: a törpe vízilovaink Donna és Pippo, a vízidisznók és a tapír családunk is szinte egész nap a medencéjében tartózkodik. A nagy melegben a ragadózóink közül is sokan választják a medence hűvösét. Az örvös medvék, a tigriseink és a jaguárok is szívesen játszanak a hullámok között. Náluk rendszeresek a vízcserék, így mindig friss vízben pancsolhatnak az állatok. Gondozóink fokozottan odafigyelnek az állatokra, folyamatosan cserélik a vizet az itatókban. Nyáron sokféle eszközzel is segíthetjük állataink komfortérzetének fenntartását, ilyenkor előszeretettel fogyasztanak lédús takarmányt, pl. görögdinnyét. Népszerűek a különböző jeges nyalánkságok is: a csimpánzok gyümölcsös jégnyalókát kapnak, míg az örvös medvéket a Zoo Táboros gyerekek is meglepik fagyos finomságokkal. Az állatok számára remek elfoglaltság ezek szétszedése és elfogyasztása, ráadásul le is hűti őket.

Nyáron is vár az állatkert!


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa