Állatkertünk közkedvelt lakói közé tartoznak a flamingók. A látványos színű, hosszú lábú, hosszú nyakú gázlómadaraknál gyakran meg lehet figyelni egy jellegzetes magatartást, amint a madarak tavacskájukban gázolva, lábukkal tapicskolnak, csőrükkel pedig „borzolják” a víz felszínét.

A flamingó csőre lényegében egy szűrőberendezésként működik. A csőr belsejében fel-le mozgó nyelvük segítségével vizet szivattyúznak át, a vízben található apró élőlények pedig fennakadnak a flamingó csőrében lévő különleges szűrőfelületen, így azokat már könnyűszerrel elfogyaszthatják. Amikor tehát a flamingó a víz tükrét „szántja”a csőrével, valójában csak alaposan átszűri a vizet, hogy kinyerje belőle az apró táplálékot. S mivel a mi állatkerti flamingóinknál is természetes, hogy ezt a jellegzetes viselkedést gyakran lehet látni.

A flamingók társas madarak, nagy csoportokban érzik jól magukat, amelyeket kolóniáknak neveznek. Hatalmas, akár 200.000 fős kolóniákban költenek, ez biztonságot nyújt a ragadozók ellen, főként, amikor fejüket lehajtva táplálkoznak. A telepekben, szigetekre rakja iszapból készült fészekkúpját, amelybe 1 tojást tojik, majd 28 - 31 napig kotlik rajta. A flamingófiókák szürke vagy fehér tollazattal kelnek ki, de egy - két éven belül a színük rózsaszínűvé változik át. Az alfa- és béta-karotinban gazdag étrendnek köszönhető a tollak rózsaszín, pirosas árnyalata. A flamingók, kék-zöld és piros algával, kovamoszattal, apró bogarak lárváival és apróbb rákfélékkel, puhatestű állatokkal és kis halakkal táplálkoznak.

Állatkertünkben, rózsás és chilei flamingót is láthatnak. Nagy örömünkre, nemrég, érkeztek még társak a mi madaraink mellé, így most már teljes nyugalomba érezheti magát az új kolónia.

Arra az esetre, ha kevés madár él a kifutóban, az állatkerteknek mindig van egy jól bevált trükk a tarsolyában, ha a meglévő létszám az állatoknak kevés lenne, a flamingó házban tükrökkel sokszorozzuk meg számukra a látványt, így ha körülnéznek, hatalmas társaságban érezhetik magukat.

Jöjjenek el, és csodálják meg Önök is, ezekez a szépséges madarakat!


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa