Az állatok távoli világnak tűnnek a számunkra, mert nem ugyanúgy kommunikálnak, mint mi, emberek; nem rendelkeznek a beszéd képességével. Bár mi is használunk másfajta kommunikációs metódust, a modernizált világban már szinte nem is értjük a testbeszédet és a szaglásunk is visszafejlődött. Ám, ahogy az idegen nyelveket, úgy az állatok nyelvét is képesek vagyunk megtanulni kellő türelemmel és rengeteg gyakorlással, csak meg kell találnunk a motivációt. Assisi Szent Ferenc a saját hitét látta tükröződni a természet teremtményeiben, ez pedig pont megfelelően motiválta rá, hogy képes legyen elcsendesíteni elméjét, és meghallja, ami sokunknak hallhatatlan. Legendák és tanmesék születtek a szerzetesről, hogyan tudott beszélni az állatokkal, hogyan énekelt együtt a madarakkal, így vált belőle halála után az állatok védőszentje, és halálának másnapját, október 4-ét ezért nyilvánították az állatok világnapjának. Ezekből a tanmesékből mind leszűrhetjük a saját tanulságainkat. Az éhező farkas története, amelyik rettegésben tartott egy várost, mert folyton bemerészkedett élelem után, de aztán Ferenc beszélt vele és megszelídítette, tökéletesen aktuális a mai világban is. A farkas, mint Ferenc kiderítette, azért támadta a várost, mert éhezett és szenvedett, de miután közösen az emberekkel találtak megoldást a problémára, megszelídült és nem volt vele több probléma.

A történetet - ahol adott egy állat és ember közötti konfliktus, amelynek forrása az, hogy nem értik egymást - és Szent Ferenc küldetését metaforikusan az állatkertek, vadasparkok és efféle állattartó oktató intézmények viszik tovább. Ezek a helyek azok, amelyekben testközelből tanulhatunk az állatokról, és az állatkerti állatok által képviselt természetről. És annak érdekében, hogy harmóniára találhassunk, hallkítsuk le egy kicsit mi is a gondolatainkat, amikor október 7-én, szombaton megérkezünk az állatkertbe. Barangoljuk be Szent Ferenc nyomában a területet, kövessük az állatok nyomait, ismerjük fel az árnyékukat, éljük meg együtt az állatok világnapját! Látványetetések, zooshow, állattréningek és a Csarnok Játszóház különleges állatsimogatója és játékai teszik még színesebbé október 7-ét.

Ezen a különleges napon A Győri Állatkert a négylábú családtagokat is szeretettel várja. Ez az egyetlen ilyen nap a Xantus János Állatkert éves ciklusában, tehát érdemes kipróbálni, milyen házikedvenccel bejárni a kertet.

Az állatkerti állatok nyugalma érdekében néhány helyszín le lesz zárva a kutyákkal érkezők elől. Kérjük, érkezés előtt olvassák végig az állatok világnapjának háziállatokra vonatkozó szabályait!

Pontban 14:00-kor mindenkit szeretettel várunk a nagyszínpadnál, a büfé mellett, ahol sor kerül az állatok áldására. A felvonuló állatkerti állatok után a katolikus egyház megáldja a felsorakozott háziállatokat is.

 

 

A Xantus János Állatkertben ez az egyetlen nap, amikor háziállattal is át lehet lépni a kaput. Az állatok és a látogatók biztonsága érdekében belépés előtt, kérjük, olvassák el az eseménnyel kapcsolatos szabályzatot!

 

Az Állatok Világnapjára kutya és más háziállat kizárólag az alábbi szabályok betartásával hozható be:

 

  • Kutyát – annak méretétől függetlenül – csak pórázon /indokolt esetben szájkosárral/ vagy szállítóbokszban, illetve egyéb zárt szállítóeszközben lehet behozni.
  • Minden egyéb háziállatot (pl. macska, vadászgörény, hüllők, madarak, rágcsálók) zárt szállítóeszközben lehet behozni.
  • Az állatkert egyes területei az ott élő állatok nyugalma érdekében lezárásra kerültek. Kérjük, hogy ezekre a területekre a házi kedvencük nélkül menjenek be.
  • A zárt épületekbe (tapírház, majomház, terráriumház, zsiráfház, orrszarvúház, ajándékbolt) kutyával tilos bemenni.
  • A bejárható kifutókba (pl. gyűrűsfarkú maki, tapír, íbisz, kenguru, dám) kutyával tilos bemenni.
  • Játszóterek területére ebet bevinni pórázon vezetve is tilos.
  • Kérjük a kutyával érkezőket, hogy állatuk után minden esetben szedjék fel az ürüléket. Ehhez nejlonzacskót biztosítunk, amelyet a megjelölt szemetes edényeknél találhatnak.
  • Kérjük, amennyiben úgy látja, hogy háziállata zavarja a kifutók lakóit, kérjük, minden esetben álljon távolabb a kerítéstől.
  • A kutyákat az állatkert állatai vagy más háziállatok ellen uszítani, hergelni szigorúan tilos! Aki ezt a szabályt megszegi, azt haladéktalanul távozásra szólítjuk fel.
  • Kérjük, amennyiben bármilyen baleset, sérülés, kár keletkezik, haladéktalanul értesítse bármelyik állatkerti dolgozót.

 

A fent leírtakon kívül a „Látogatói rend” általános szabályai is érvényesek a háziállattal érkezőkre.

 

Részletes program

 

14:00-kor a katolikus egyház megáldja az állatkerti állatokat és az állatkertbe érkezett házi kedvenceket a nagyszínpadnál.

 

Egész nap:

 

10:20: tengerimalac-vonat

 

11:00: zooshow

 

11:30: tengerimalac-vonat CSARNOK

 

12:00: pingvinséta

 

12:30: elefánttréning

 

13:30: ormányos medve látványetetés

 

14:00: Szent Ferenc napi állatáldás

 

15:00: zooshow

 

16.00: pingvinséta

 

16:30: elefánttréning

 

17:00: tengerimalac-vonat

 

17:00: tengerimalac-vonat CSARNOK

 

Szent Ferenc barangolása az állatok között: kövesd Szent Ferenc útját, szegődj állatok nyomába! Csendesítsd el a gondolataidat, hogy meghalld a természet üzenetét! Állati fejtörők és játékos feladatok várnak az állatkert különböző pontjain és a Csarnok játszóházban. Melyik nyom milyen állathoz vezet? Melyik állat hol él? Miből lesz a cserebogár?

 

A programváltozás jogát fenntartjuk.

 

 


A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa