Állataink:
Család: flamingófélék
Rend: flamingóalakúak
Osztály: madarak

Testhossz

80-145 cm

Testtömeg

1,9-3 kg

Táplálkozása: algák, apró vízi gerinctelenek, főként rákok, puhatestűek Szaporodása: rendszerint 1 db tojás, kotlási idő: 28-30 nap Tudtad-e?  A flamingók tollazatának élénkpiros színe az algák karotinos pigmentjeitől származik. (ez a sárgarépában található karotinhoz hasonló anyag), ami a táplálékkal közvetlenül vagy közvetve jut a szervezetükbe. Nagyon hosszú életűek. Fogságban tartott madárnál jegyeztek már 60 éves kort is. A flamingók meglehetősen ősi madárcsoport: a földtörténet során már 10 millió évvel ezelőtt, a miocén idején is jelen voltak bolygónk élővilágában. Nappal és éjszaka is táplálkoznak. A madarak táplálkozási módszere igen különleges. Csőrüket fejjel lefelé tartják a vízben, miközben nyelvükkel dugattyúként működve, csőrükbe szívják a vizet és az iszapot, majd ezt másodpercenként három-négyszer átpréselik a csőrszegély fésűs lemezrendszerén, kiszűrve belőle a táplálékot. Figyeld meg!  A flamingók teste nem túl nagy, fejük kicsi, nyakuk, lábuk hosszú. Rózsaszín tollazatuk a mélyfekete evezőtollakkal szinte összetéveszthetetlen. A láb, a csőr és az arc élénk színezetű piros, rózsaszín, narancssárga vagy sárga. Élőhelye: Dél-Amerika trópusi területei, Peru, Uruguay Elterjedése: sekély sós és szikes lagúnák

Ismerje meg még jobban!